Velg en side

Det er mye som har forandret seg de siste årene, men bankene har ikke forandret seg mye. Man har fått nettbank, mobilbetaling og flere andre fine funksjoner. Bankene på sitt «core nivå» har ikke endret seg stort. De låner ut penger på samme måte, tjener penger på samme måte som før og de tar seg betalt fra kundene på samme måte som før.

Den siste tiden så har det sirkulert artikler som hevder at Facebook , Google eller Apple kommer til å bli den nye banken din. Samtidig så ser man aktører som Revolut komme inn på markedet med gamle produkter på en ny måte. Nå har Klarna, som har bygget seg opp etter å ha laget den enkleste betalingsmåten for nettbutikker kommet med bankkort og de vil nok helt sikkert komme med flere produkter etterhvert.

Snakker du med en kryptofrelst så vil de nok si at bankene kommer til å forsvinne helt. I tillegg så har man PSD2, som er et nytt EU direktiv som skal åpne opp for at akkrediterte tredjeparter skal få hente ut informasjon om produkter. Der har man store aktører som Tink som driver med det de kaller «datadriven banking».

Samtidig som alt dette skjer så jobber (forhåpentligvis) bankene med å tilpasse seg en ny hverdag med nye konkurrenter og ikke minst ny teknologi.

Så hvordan blir fremtiden for bankene?

Jeg har ikke erfaringen eller kompetansen til å kunne forutse fremtiden her med bakgrunn i noe data. Det eneste jeg kan gjøre er å spekulere og du kan derfor ha en ganske så annen mening enn meg.

Fremtiden bank tror jeg kommer til å bli mye billigere for kundene. Det kommer altså til å bli mindre lukrativt å drive bank. Gebyrer for betaling, sparing og lån kommer til å bli marginalisert ned. Det kan godt være at man kommer til å bruke kryptovaluta for å nettopp gjøre dette.

Jeg tror ikke bankene vil forsvinne og jeg tror heller ikke at folkefinansiering kommer til å ta over. Bankene får nok en annen rolle hvor de først og fremst er en tilbyder av kapital. Jeg tror det vil komme andre tilbydere av rammene rundt.

Man kan ikke utelukke at de store aktørene som Facebook, Google eller Apple kommer med egne tjenester. Jeg tror at de heller vil lage tjenester som bygger på andre sin kapital. Det er for meg ikke umulig at man f.eks har tilgang til alt av kontoinformasjon når du logger inn på Facebook eller Google. Det eneste som kan stoppe den utviklingen er lover som hindrer disse gigantene i dette.